Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 08:55 - Проектът
Автор: plastiktueten Категория: Новини   
Прочетен: 2991 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2010 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Учениците от 11 д и 11 г клас, от гимназията с преподаване на чужди езици "Никола Й. Вапцаров" в град Шумен, работят по един нов проект, съвместно с други ученици от езиковите гимназии във Варна, Добрич и Силистра.

        Първоначалната идея на проекта даде госпожа Schlummberger, отговорник за провеждането на изпити за Sprachdiplom в областта. Според нейните лични наблюдения учениците се нуждаят от по- голям опит с проектите и говоренето пред публика, затова предложи да се поработи върху един допълнителен проект свързан с найлоновите торбички. Отначало учениците не бяха особено ентусиазирани от темата, но след малко по задълбочено търсене из интернет и библиотеката видяха колко сериозен дефакто е този проблем и приеха нещата присърце.

        „ Едва когато се захванахме с проекта започнахме да забелязваме безбройните найлонови торбички летящи във въздуха, покриващи не една поляна в гората, закачили се на дърветата, оградите на училища, детски градини и т.н. До този момент това не ни правеше толкова силно впечатление поради факта, че просто бяхме свикнали и примирили се с тези гледки.”

        Последствията от зачестилата в днешно време употреба на найлонови торбички далеч обаче не се изчерпват със загрозяването на родния ни град, а се отразяват и изключително негативно на природата и животните по целия свят. Представителите на фауната заблуждавайки се, че найлоновите торбички са храна, ги поглъщат и скоро след това умират. По неофициални данни животните умиращи годишно по този начин в България са над 100 000! Голяма част от това число са морските обитатели, тъй като значителен процент от найлоновите торбички попадат във водните басейни, където се трупат по дъното и не се разграждат въобще, защото там няма нито светлина, нито топлина. Основния проблем идва точно от тяхната неразградимост. Едно найлоново пликче се произвежда за няколко минути, използва се средно 20 мин., а за разграждането му са нужни между 100 и 400 г.!!Ако Ви се налагаше да използвате синоним на словосъчетанието „ найлонова торбичка” кои думи бихте използвали ? Във всеки случай най- точно би било „вечен боклук”, поради факта, че найлоновите торбички се разграждат от природата в продължение на стотици години.

        По- подробно с последствията за околната среда се занимаваше групата на Виктор В., Мария, Виктор А.  и Петър. От наученото по време на работата те изготвиха следната схема.


image


След производството на найлоновите торбички, те биват транспортирани до веригите от магазини, където в повечето случай се дават безплатно на клиентите. След това случайно или не тези торбички в повечето случай не попадат в боклука, а в реките. По този начин найлоновата напаст бива транспортирана до океаните, където се образуват водовъртежи от отпадъци, сформирани не само от найлоновите торбички, а и от други продукти за еднократна употреба. Найлоновите отпадъци не се разграждат, те само биват стривани посредством слънчево лъчение и движение на океанските вълни, докато се получи един определен вид прах, който може да бъде погълнат от едноклетъчни. По този начин рано или късно остатъците от неразградилите се найлонови торбички попадат в храната ни.

Излиза, че найлоновите торбички остават в природата като подарък от старото за новото поколение. Наистина ли искате да завещаете подобно нещо на децата си ?!

Интересно е защо са се появили изобщо найлоновите торбички. С този въпрос се занимава групата на Михаела, Илияна и Цветелина. Според техните проучвания найлоновите торбички се появяват през 60-те години, за да заменят хартиените, тъй като за производството им се използва два пъти повече енергия и се унищожават множество гори. Целта е била благородна, но последствията не по-малко тежки. В момента като алтернатива на найлоновите торбички са тези изработени от ДЕГРАЛЕН. Това е материал, който доказано се разгражда от природата само за 24 месеца. Но щом е по-добрият вариант защо вече не е на пазара? Все още много магазини използват найлоновите торбички, поради факта, че са с няколко стотинки по-евтини.

Групата на Яна, Марина, Мерлин, Джулия и Стефания установи, че в Шумен само четири търговски вериги – CBA,GERMANOS, отскоро BILLA и KAUFLAND, са направили жертвата да дадат няколко стотинки повече, но да използват биоразградими торбички. След много интервюта, експерименти и акции се стигна до заключението, че най-простото решение е най-ефективно. За да бъде възможно разпространяването на торбичките от ДЕГРАЛЕН трябва да се ограничи употребата на найлоновите. С тази цел групата написа и предаде в община Шумен по чл.117 от административно-процесуалният кодекс предложение за изготвяне на план за постепенно намаляване на употребата на найлонови торбички, за да има и бизнеса възможност да реагира на промяната. Подобна мярка е въведена вече във Велико Търново, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Сливен и други. Ако това стане практика и в другите градове търсенето на екологични торбички ще се увеличи, аналогично и производството, което ще доведе до засилване на конкуренцията и падане на цените. Тогава тези няколко стотинки няма да имат никакво значение.


Ако сте от тези, които осъзнават сериозността на проблема, присъединете се към акцията ни във facebook аhttp://apps.facebook.com/causes/248243/50390102?m=ca1dadd1&t=1237193930


 


 

Други интересни факти за найлоновите торбички:

-          Основната суровина, от която се произвеждат найлоновите торбички е нефтът – от него се прави изкуствен матерял наречен гранулат, от които след термична обработка се получава на найлоновата торбичка.

-          С модерна технология за един час се произвеждат средно 30,000 торбички

-          Всяка година всеки от нас използва средно 167 найлонови торбички

-          По-малко от 1% от найлоновите торбички в света се рециклират

-          Държави, в които са забранени найлоновите торбички: Южна Африка, Уганда, Кения, Занзибар, Мумбай, Ню Делхи, Тайван, Франция, Македония, Румъния и много други.

-          глоба за найлонова торбичка в Китай - 1400 долара



Тагове:   Шумен,   вреда,


Гласувай:
0



1. анонимен - /f
29.11.2009 20:47


рбичките от ДЕГРАЛЕН трябва да се забрани употребата на найлоновите. С тази цел групата написа и предаде в община Шумен по чл.117 от административно-процесуалният кодекс предложение за изготвяне на план за постепенно намаляване на употребата на найлонови торбички, за да има и бизнеса възможност да реагира на промяната. Подобна забрана е въведена вече във Велико Търново, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Сливен и други. Ако това стане практика и в другите градове търсенето на екологични торбички ще се увеличи, аналогично и производството, което ще доведе до засилване на конкуренцията и падане н цените. Тогава тези 1-2 стотинки няма да имат никакво значение.

Ако сте от тези, които осъзнават сериозността на проблема, присъединете се към акцията ни във facebook
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plastiktueten
Категория: Новини
Прочетен: 51928
Постинги: 10
Коментари: 13
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031